divendres, 25 de març del 2011

Els valors en l'esport


Dijous passat 17 de març i avui 24 de març, he moderat dues taules de debat sobre els valors educatius de l'esport en un marc incomparable: l'auditori de la Torre Agbar. En el de fa una setmana estaven Miquel Rico (sots director de Mundo Deportivo); Sergi Mas (periodista de COM Ràdio); Pitu Abril (periodista de Barcelona TV) i Josep Maria Casanovas (editor del diari Sport).
En el debat d'avui, estaven la marxadora Maria Vasco; l'exjugador d'handbol David Barrufet; l'exjugador d'hoquei patins Carles Folguera; l'extenista Albert Costa i l'àrbitre de bàsquet Xavier Amorós. La foto correspon a aquesta segona taula.
Com deia, els dos debats han versat sobre els valors educatius en l'esport. Als mitjans de comunicació ( dia 17) i en la pràctica esportiva (avui). S'han dit coses molt interessants i s'han tret conclusions útils, tot confirmant-se que la iniciativa de la Diputació de Barcelona de fer aquestes jornades ha estat un èxit. Tanmateix, l'assistència de públic que ha participat fent preguntes als ponents, així ho ha demostrat.

6 comentaris:

Bernat Coll ha dit...

L'esport és una de les eines més poderoses per a l'educació, la convivència i el creixement dels més menuts. I tot s'accentua quan estem parlant de criatures amb risc d'exclusió social.
És molt important que, des de la vostra posició mediàtica es magnifiquin esdeveniments com aquests per fer arribar experiències, vivències i, per sobre de tot, energia per poder millorar mica en mica la nostra societat. Està en mans de tots. Gràcies per la teva tasca

Oscarjet ha dit...

Hola macu, genial el que expliques i anims fiera per tot el que tens per devant. Ara fa dies que no topu amb tu. Una abraçada desde les pedrotes del Garraf.

Miquel Pucurull ha dit...

Xavi, hi haurà més jornades?

Miquel

Xavi ha dit...

Miquel: que jo sàpiga, enguany ja no.

Unknown ha dit...

Benvolgut Xavier, et felicito per la difusió que fas de l'esport. Sóc un professional d'aquest món tant apassionant i voldria col•laborar amb una petita reflexió en el teu blog sobre els valors i l'esport. De fet, és més encertat titular "els valors en l'esport" que no "el valors de l'esport". I tot seguit ho explico.

“Entenem per valor el principi ideològic o moral d'una persona i és la norma particular que regeix el seu pensament i conducta, els valors no són de l'esport, sinó de cada persona”.

Els valors no són de l'esport. L'esport és un mitjà per assolir valors de l'activitat física i de l'acció esportiva. Aquests valors existeixen en el moment que l'esportista ha après les diferents acciones esportives d'un o altre esport i les valora des d'un punt de vista de la creativitat i expressivitat pròpies dins d'un patró ètic i estètic cultural.

Per tant, fer esport a Angola, Costa Rica, Alemania, Mongolia, etc. generarà diversos valors en els esportistes, perquè en faran una diferent valoració de la seva pròpia activitat esportiva. Pot ser que el valor més universal sigui el fet de gaudir amb la pràctica del seu esport. I el fet de gaudir serà el resultat de la lluita per vèncer davant el contrari, valorant tanmateix la supremacia sobre els altres, unes vegades; i valorant la supremacia dels altres sobre un mateix, unes altres.

En resum, L’esport és un procés de captació de valors. Jaume A. Mirallas

Xavi ha dit...

Moltes gràcies per la teva valuosa aportació, Jmirallas. I per les teves paraules cap a mi, també, evidentment.